Varma samtal

– Är du svensk?, jag menar, är du född i Sverige?

Jag fick frågan i en bastu i lördags. Hade ett mycket gott samtal med två för mig okända kvinnor. Det var en väldigt liten bastu, ingen mer fick plats, och vi fyllde det lilla utrymmet med viktiga och djupa diskussioner i över en timme.

Frågan om jag var från Sverige förvånade mig när jag fick den. Undrar först om jag hört rätt. Jag har aldrig fått en liknade fråga, inte i Sverige i alla fall (men antagligen under någon utlandssemester). Efteråt insåg jag att ingen av de två andra kvinnorna var födda i Sverige. Kanske inte så märkligt att de frågade, även om frågan förvånade mig.

Men frågan fick mig att tänka till. Varför frågade kvinnan? Hur vanligt är det att dessa kvinnor, och andra, får frågan? Spelar svaret någon roll?

Jag kan bara svara på den sista frågan och svaret är ja. Vi talade om olika kulturer och hur de på verkar oss. Vi talade om vikten att förstå varandra. Just i det här fallet är kanske inte det exakta landet viktigt, men den kultur, de traditioner och de normer som fanns i min uppväxt är viktig. Vi, tre kvinnor i den trånga bastu, la ingen värdering i svaren utan tog det enbart som information för att förstå varandra.

Bara genom att fråga, ge ärliga svar och vara öppen för andras svar, lärde vi oss mycket av varandra under den varma timmen i bastun. Ett oväntat möte som betyder mycket. Och ja, jag är född i Sverige.

Ångbåt

8 tankar på “Varma samtal

    • Tycker att det är skönt att ta sig tid att prata bland, inte bara flamsa bort tiden.

      Jo, jag tog mig igenom Mello i lördags. Numera fastnar man ju inte för bidrag varje gång men det brukar ju ordna sig till slut och bli en bra final.

    • Det krävs ju att alla vill, man måste ha känslan att veta när det är läge att prata och inte prata. I bland är det helt fantastiskt och det vill jag inte missa, därav vågar jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.