Ett år av magiskt tänkande

I tisdags var jag på Dramaten och såg ”Ett år av magiskt tänkande” som spelades på lilla scen och som tidigare spelats på Galeasen. Pjäsen är baserad på en bok av Joan Didion, som handlar om året efter att hennes man dog. Jag har inte läst boken, däremot uppföljaren, Blå skymning,  som handlar om relationen till dottern och dotterns död.

Hela pjäsen är väldigt direkt. Huvudpersonen talar till oss, och vi får på mycket nära håll följa hennes sorgeprocess på nära håll. Ingela Olsson spelar den enda rollen och det gör hon mycket bra. Trovärdigt, äkta. Scenen är enkel men uttrycksfull med en heltäckningsmatta. Det ger en skönt lugn mitt i allt det jobbiga.

Däremot är det inte skönt att sitta still i 1 timme och 45 minuter. Och det är inte bara jag som tycker det är jobbigt. Det är ju ganska trångt för benen och jag tror att många behöver sträcka på den efter dryga timmen. Just denna kväll var det lite oroligt i salongen. Det snörvlades och hostades, vilket förstås är vanligt i förkylningstider. Vardagskvällen gjorde att det även snarkades en del. Så några hade inga problem att sitta still.

2 tankar på “Ett år av magiskt tänkande

  1. Intressant att du sett föreställningen (visste inte ens att den gick), jag har läst boken ett par gånger och den gav mig mycket. Har inte läst boken om dotterns död – känner inte riktigt att jag orkar med det just nu – men hon är en stor författare. Roligt att du tyckte om teatern, men trist att behöva sitta stilla så länge i ett sträck!

    • Jag känner inte alls till henne som författare innan jag av en slump hittade ”Blå skymning” i en realåda. Någon tipsade om pjäsen som tydligen gått länge på olika teater och väldigt många tycks att läst boken. Den verkar ha betytt mycket för många och det kan jag förstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.