Chockerande bild av Stockholm

Att det finns många hemlösa i Stockholm är ingen nyhet. Vi ser dem överallt numera. De som sitter och tigger på dagarna, letar sig till hyfsat torra trottoarer på kvällarna för att sova. Det är helt orimligt att så många sover ut i kylan och ändå jag ser det varje dag. Jag har funderat en del över var de uträttar vissa behov och var de gör sin morgontoalett. Ikväll kom jag lite väl nära en del av sanningen.

Den bakgata, mitt i Centrala Stockholm, som jag går varje dag är en av de trottoarer där många väljer att sova. En bro ger bra regnskydd. Sovplatserna är enbart på ena sidan av gatan, och jag väljer alltid att gå på trottoaren på motsatt sida. När jag kom ut från jobbet i kväll och började gå mot Centralen, så såg jag två mörka skuggor vid trottoaren. Det är en höjdskillnad mellan vägen och trottoaren (som ligger högre än vägen). Bilar står parkerade längs vägen och det var mellan muren och bilarna som jag upptäckte kvinnorna. Det är trångt och knappast en naturlig plats att vara på vilket gjorde mig misstänksam. Men snart insåg jag att jag inte ville se det jag såg.

Kvinnorna nyttjade den trånga platsen på gatan som toalett. Jag har inte sett det tidigare, aldrig anat och jag ville inte tro det jag såg. Men när jag mötte en av kvinnornas blick så insåg jag att det verkligen var så illa som jag befarade. Jag blev chockad, gick vidare. I just det läget fanns inget jag kunde göra.

Nu kan jag inte sluta tänka på det. Jag känner mig liten och rådlös, för det är verkligen inte mycket jag kan göra åt problemet. Men något måste göras. Jag kan ju inte bara se på när detta sker. Måste bara släppa kvällens intryck först.

4 tankar på “Chockerande bild av Stockholm

  1. Vi åt på McDonalds på Kungsgatan i förrgårkväll, där var det en strid ström av tiggarkvinnor (långa kjolar, blommiga sjaletter osv) till toaletten. De log och verkade känna sig trygga och lugna. McD verkar ha en välvillig policy (eller så var de kunder/tiggare)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.