Vintersolstånd

I fredags såg jag genrepet av ”Vintersolstånd” på Dramatens lilla scen. En annorlunda upplevelse, mer än teater och mycket svår att beskriva.

Det är ett relationsdrama. Ett par, en besökande mamma och under pjäsens gång kommer först en okänd besökare sedan ett mer välkommet besök. Vi får massor av information. Vi får både se, betrakta och ta del av betraktelsen. Det är teater, det är bilder och det är berättarröster som beskriver för oss. Det är häftigt.

Berättarrösterna är kända för oss. Det är inte de på scenen vi hör, vi hör andra kända personligheter såsom skådespelare, politiker, tv-personer.

Pjäsen är skriven av Roland Schimmelpfennig, en tysk författare och pjäsen har urpremiär på Dramaten. Jag har sett en pjäs av honom tidigare ”Den gyllene draken” som är mycket speciell. Det tycks som att Schimmelpfenning har en egen skriar-stil. Staffan Valdemar Holm står för regi och det gör han fantastiskt bra, tycker jag.

Tre timmar tar det innan vi når slutet, ett slut som jag inte förstår. En paus och den behövs. Det är skönt att få sträcka på kroppen och man behöver fylla på med energi. Tyvärr är Dramatens pausserveringen en besvikelse. Det är trång, lång kö och orimliga priser. Att betala 35 kr för en ramlösa förtar en del av mysstämningen.

För mig är totalintrycket en mycket intressant upplevelse. Jag tror att pjäsen är intressant för många andra teaterintresserade men den är inte lättsmält och passar antagligen inte alla. Ska bli spännande att se var kritikerna tycker.

4 tankar på “Vintersolstånd

    • Kultur gör gott. Upptäckte teatern för några år sedan, och även om jag inte gillar allt så är det alltid någon form av upplevelse som berikar. Nu har jag möjligheter, bra teater när tillhands och jag behöver inte offra så mycket för att ha råd. Alla har inte det. Men om du har möjlighet så tycker jag att du ska unna dig teater ibland.

    • Har faktiskt aldrig varit på opera och går sällan på konserter. I somras var ett undantag då jag var på flera konserter och det var superkul. Man kan ju vara med på ett annat sätt: sjunga och dansa. Men teater är lättillgängligt för mig – och det underlättar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.