Blå skymning

IMG_1645(1)Har läst ut ”Blå skymning” av Joan Didion men vet inte vad jag tycker om boken. Så är det ju ibland, det är en del av att vara en läsande människa. Jag vet inte om jag kan rekommendera boken, men jag kan delar min egen läsupplevelse.

Boken handlar om saknaden av en dotter, ett sorgearbete efter en dotter som dött alldeles för tidigt. Det handlar mycket om mammarollen och hur skört livet är. Det är en direkt text, nästan om dagboksanteckningar eller att författaren skriver ett brev och delar förtroenden. Det är lite fladdrigt, precis som sorg är. Det kan vara svårt att se den röda tråden men när boken är slut har jag ändå förstått.

För mig är Joan Didion okänd, men jag förstår att hon är en känd författare i USA. Jag känner inte heller igen alla hennes kopplingar där hon nämner filmer och skådespelare hon jobbat med. Uppfattar det som ”namedropping” som jag inte förstår. Jag uppfattar även beskrivningen som väldigt amerikansk och det finns avsnitt som skrämmer mig. Det är en lättläst bok, färre än 200 sidor, men samtidigt är det många smärtsamma sidor som tar tid att smälta.

Blev tipsad om att en pjäs av Joan Didion spelas på Dramaten och är pjäsen är baserad på boken om sorgearbetet då hon förlorade sin man. Har inte sett den än, men biljetten är bokad och betald. Det ska bli intressant att en gestaltning av hennes texter. Kanske att jag förstår bättre då.

1 tanke på “Blå skymning

  1. Pingback: Ett år av magiskt tänkande | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.