Americanah

IMG_1626(1)Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie har berört mig mycket den senaste tiden. Det började lite avskräckande, 586 sidor skrämmer mig och jag tycker sällan att en berättelse behöver så många sidor. Men det här är välskrivna sidor där orden har en betydelse.

Det handlar om två ungdomar som växer upp i Nigeria. Som tonåringar lär de känna varandra och tänker sig ett liv tillsammans. Men deras liv leds in på olika vägar. Den unga kvinnan flyttar till USA och får uppleva ett annat liv. Killen hamnar en kortare tid i London. Vi får följa deras öden och med det får vi insikter i situationer som annars kan vara dolda för många av oss.

Det handlar om mörkhyades situation, fattigdom, rasism, rasfrågor, vänskap och kärlek. Det är en samhällsskridring som får mig att förfäras, och som får mig att inse att det är mycket jag inte vet om situationer för människor i olika delar av världen. Boken tar upp många viktigt, och politiska frågor och får mig att ställa en hel del frågor om vilket samhälle vi vill utveckla.

Visst var det en utmaning för mig att engageras i hela 586 sidor, och jag tycker att det är värt det. Det är en välskriven och spännande roman, som dessutom är lärorik. Den är bra!

6 tankar på “Americanah

  1. Pingback: Ledig dag | På Gång

  2. Pingback: Lila Hibiskus | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.