Att vara i nuet

Att vara i nuet är något jag tänkt mycket på de senaste veckorna. Att känna mig närvarande, att njuta av det jag gör – är något jag strävar efter men som jag egentligen inte tränar särskilt mycket på. Under de senaste veckorna har jag insett hur viktigt det är för mig, och att jag faktiskt är ganska duktigt på det.

När jag lämnade hemmet för julfirandet, så lämnade jag den vardagen bakom mig. Jag bestämde mig för att jag inte kan påverka den när jag inte är hemma. Så när jag kom fram så var det jul och jag njöt verkligen av all julstämning. Jag valde att inte prata så mycket om vad som ska hända sen, eller vad som hänt tidigare, jag ville bara ha jul.

Några dagar senare reste jag utomlands på solsemester. Inför resan packade jag om flera gånger, kollade att jag hade med mig allt, packade ner nya saker. En resfeber som jag inte alls tycker om och jag hade svårt att sova kvällen innan avresa. Så snart jag satt mig i bilen mot flygplatsen, så släppte jag allt detta. Jag ville bara ha en skön semester.

Den känslan hade jag med mig under veckan. Jag testade ny mat, deltog i hotellets aktiviteter, tog promenader längs stranden och upplevde miljöombytet. Jag tog in det jag längtat till. Mitt ressällskap hade en annan stil. Hon frågade ofta efter vad klockan var, kolla de på Facebook och var helt uppdaterad på vad som hände i omvärlden. Jag upplevde att hon hade mer koll på vad som hände på Facebook och webben än på ön där vi befann oss. Hon och andra gäster diskuterade vädret hemma, mat de skulle äta när de kom hem och annat som låg långt fram i tiden. Jag fick ofta fråga – ”Vad ska vi göra sen? Men aldrig något konstaterande om – ”Så fin vi hade det nu”.

Självklart hade även jag stunder vid datorn då jag kolla mejl, Facebook och skrev inlägg. Men jag begränsade dessa stunder och såg till att de inte påverkade annat jag ville göra.

Det jag insåg var att jag vill vara väldigt medveten om hur jag använder min tid. Jag vill vara mer närvarande i nuet, vara mer fokuserad och vara mindre orolig för sådant jag ändå inte kan påverka. Jag vill framförallt inte missa en upplevelse och låta chanser glida ifrån mig. Den här medvetenheten vill jag ha med mig in i vardagen.

IMG_1193

 

13 tankar på “Att vara i nuet

 1. Så insiktsfullt och klokt. Det här var den bästa och tydligaste beskrivningen jag läst om vad mindfullness är och hur man mår bäst av att tänka. 🙂

  Hoppas att jag själv snart blir lika duktig på att tänka och leva som du gör. 🙂
  Kram

  • Jag har aldrig tänkt på det som mindfullness men måste nog sätta mig mer in frågan. Jag är i alla fall helt övertygad om att jag vill ha detta i mitt liv. En del av att vara harmonisk.

 2. På tal om resa och sociala medier så har även jag rest med ett sådant sällskap som kollade och kommenterade allt som hände hemma och jag tänkte ”men vi är ju här!!!”

   • Jag använder själv sociala medier mycket och tänker sällan på om det är oartigt eller inte. Jag tycker bara att många missar livet som pågår – precis som du skriver – för att istället kolla tex fb.
    Jag tog med en bekant som inte var från stan på en biltur i omgivningarna men personen satt och spelade wordfeud under resan. Det kändes ju si så där…

   • Det tar väl ett tag innan man hittar nya ”etikett-regler” men visst är det trist att umgås när det man umgås med inte är kontaktbar.

 3. Leva i nuet är jättesvårt tycker jag. Det är bara att öva.
  Kanske särskilt nu när vardagen knackar på igen, då vill jag gärna ha något att se fram emot vilket gör att nuet (vardagen) glöms bort..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.