Natt trafik

En fest som var väldigt trevlig gjorde att hemfärden startade först halv två i natt. Jag körde bil och fick se en del av den nattliga trafiken en lördagskväll strax före jul. Och det väcker en del tankar.

Det är verkligen inte mycket trafik, ingen kö och få mötande, så jag kunde köra med helljuset på en stor del av tiden. Då och då kom jag ikapp bilar som körde väldigt sakta. Det var halt på sina ställen, vilket motiverar en längre hastighet men i två fall körde förarna så sakta att jag misstänker att något inte stod rätt till. När det dessutom inte använde helljus växte min oro. De hade inte koll och jag misstänker att alkohol kan vara en orsak till deras dåliga omdöme i trafiken.  En annan oroande observation var en buss med enbart ett svagt framljus. Svår att se och antagligen hade chauffören ännu svårare att se. Det är ju mörkt.

När jag är ute i trafiken måste jag kunna lita på att andra har gott omdöme. Vi är ju där ute tillsammans. Därför kan jag bli lite skärrad när jag upptäcker att jag inte kan vara säker på andras beteenden. Och att jag inte kan göra något. Det handlar om så många olika saker; skicket på bilen, körvana, omdöme, riskbeteenden mm.

Själv kom jag tryggt hem vid tretiden på natten. Jag hoppas att alla mina medtrafikanter också gjorde det. Tyvärr är jag inte alls säker då jag läser om nattens trafikolyckor. Det står om halka men jag undrar om det är hela sanningen.

4 tankar på “Natt trafik

  1. Jag är mest rädd när jag kör bil till och från mina nattpass. Det är då som galningarna dyker upp på Essingeleden. Funderar ofta på hur många som kan vara påverkade av något.
    Det spelar ju ingen roll hur försiktigt man själv kör om man möter personer med dåligt omdöme. Vid Ulvsundaplan stod polis och bärgare vid en totalkvaddad bil och jag är glad att jag inte kom åkande lite tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.