Kända platser vid annan tid

Väckarklockan ringde kl 04.00  och en halvtimme senare stod en taxi och väntade på mig. När chauffören hälsade ”God morgon” var jag först lite tveksam till om det verkligen var morgon, det känns som natt för mig. Men för honom hade morgonen startat.

Det var mycket lugnt i trafiken in till centrala Stockholm, ett trafikläge jag sällan upplever. Även inne på centralstationen var det lugnt. De öppnar ju vid femtiden, så folk anländ med bestämda steg. Jag som passerar centralen dagligen, fick uppleva den på ett annat sätt, stor och rymlig och väldigt tyst. En enorm skillnad på fredagseftermiddagarnas kaos.

Sitter nu på ett tåg. Och även här finns en viss skillnad. Tåget har Köpenhamn som slutdestination och många resenärer är unga, än fler har ett utlänskt påbrå. Språken som talas är många men det är få affärsresenärer på denna tur. Jag är nog den ende som sitter och jobbar på tåget.

Allt det här är platser som är kända för mig. Men att se dem i tidig morgontimme ger ett nytt perspektiv. Jag lägger ingensomhelst värdering i det, utan ett enkelt konstaterade att upplevelsen av plats är mycket olika. Och det är berikande att se att det är ett annat liv som levs när jag sover.

4 thoughts on “Kända platser vid annan tid

    • Det blev en mycket lång dag. Följde dock inte med tåget ända till Danmark utan stannade i Hässleholm. Åkte hemifrån 04.30 och var hemma igen 21.30 och det blev förstås en lite för lång dag. Vilket kändes dagen därpå. Men det är i alla fall en erfarenhet att ha med sig i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.