Liten inblick i vården

Lycklig över att vara frisk får jag ändå möjlighet till små korta inblickar i den svenska vården. Med en förälder på sjukhus har jag under helgen försökt förstå vad som sker och varför.

Min första observation är att allt är under prispress. Många av vårdtagarnas önskemål kan inte uppfyllas eftersom ”det blir för dyrt”. Gillar visserligen att landstinget är sparsam med våra gemensamma medel men ser gärna att de ger vårdtagarna ett annat svar på deras frågor. Den trasiga stol jag bad att få utbytt i fredags, stod kvar i söndags när jag lämnade sjukhuset. Den som sätter sig i den stolen, riskerar ett besök på akuten.

Min andra observation är att alla inte passar för vårdyrket. Jag är en av dem och jag har valt annat yrke. Bland de i personalen som jag mötte i helgen, undrar jag om några av dem vore lyckligare om de hade en annan roll. Fick intrycket att några inte riktigt gillade människor och det är inte en känsla som inte hör hemma i omsorgen, tycker jag.

Min tredje observation är sjukhuset inte tycks vilja ha besökare. Det var minsann inte så lätt att hitta parkering, det var dyrt att parkera och långt att gå. Det kaffe som anhöriga erbjöds var något jag inte gärna dricker igen.

Nu är jag än mer motiverad att hålla mig frisk. Mitt förtroende för vården är på väg i en nedåtgående trend och jag hoppas att jag slipper nyttja vårdens tjänster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.