Stortå med problem

I somras när jag gjorde en vandring i mycket väta. Den långa vandringen, blöta kängor och våta strumpor tärde på mina fötter. Det blev en del problem med blåsor och värk. Höger stortå gjorde mest ont utan att jag fattade var problemet var.

IMG_0339(1)Hemma igen efter vandringen, försökte jag klippa tånageln, kom åt något och helt plötsligt började det rinna vätska ju tån. Insåg att det fanns en blåsa under nageln. Ett helt nytt fenomen för mig. Jag försökte läsa på, lärde mig att det finns ett begrepp som kallas blå-nagel, som stämde bra förutom att min tå inte alls var blå. Perioden med värk och en tå som gav ifrån sig vätska pågick i flera veckor. Jag fick ha tån i ett förband. Under hela semestern hade jag problem att gå och ha skor: sandaler fungerade inte alls och flera jympadojor för smala för att få plats med tån. Men med tiden slutade vätskan komma och jag kunde återgå till normala skor igen.

Tyvärr har tån inte varit som den brukar. För någon vecka sedan gick jag till den fotterapeut som tog hand om fötterna. De noterade mina skavda fötter och märkliga tånaglar och hjälpte mig så gott de kunde. Terapeuten påpekade att nageln kanske skulle falla av, men det trodde jag inte var möjligt efter så lång tid.

Så igår, efter badet, hände det. Jag upptäckte något som satt löst och insåg att stortånageln var på väg att lossna. Nu är den borta och tån känner återigen väldigt konstig.

Det här är inget stort problem. Det stora är min egen naivitet. Jag fattade inte hur mycket blöta sockor kan förstöra fötterna, jag fattade inte att kroppen behöver tid för att läka och jag fattade definitivt inte att nagel skulle lossa efter tre månader. Nu ska det bli spännande att följa hur den nya nageln ska växa fram. Hur går det till? Hur lång tid tar det? Hur ska jag underlätta den processen?

5 tankar på “Stortå med problem

  1. Jag har tappat stortånaglar ett par gånger (efter klämskador i slalompjäxor). På mig har de bara vuxit ut igen utan direkt hjälp. Men det tar tid. Både innan den lossar och innan den växt klart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.