Behovet av salt

Salt mat är ingen favorit hos mig. Jag gillar inte det salta. Jag saltar minimalt och undviker en del mat eftersom jag tycker att det blir alldeles för salt tex stekt potatis eller laxpudding. I somras upptäckte jag en förändring. Jag kunde till och med bli sugen på salt. Sedan dessa har denna längtan funnits hos mig. Ibland blir jag så sugen, jag vet inte riktigt vad jag vill ha, hittar inget och efter viss analys har jag förstått att det är det salta jag vill ha. Förundrad har jag inte förstått mig på denna förändring.

AromatI går överhörde jag två kollegor som diskuterade salt i maten. När den ena sa ”vi som motionerar mycket måste ju ha mer salt” bröt jag in i diskussionen och ville veta mer. Deras teori, eller om det är kunskap, är att när vi svettas, svettas vi ut salt som vi sedan måste fyllas på. Och det förklarar ju en hel del. Jag har tränat många svettiga pass och har aldrig funderat över vad jag svettats ut. Däremot har jag fyllt på med massor av vatten och därmed sköljt ur kroppen ännu mer.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska lära mig. Hur ska jag få i mig en lagom mängd salt? Vad är bra saltmat och vad ska jag undvika? Jag har ingen aning. Det är dags att leta fakta. Nyttig kunskap att ha med sig.

 

8 tankar på “Behovet av salt

  1. Jag äter mer salt nu när jag slutade med animaliskt protein. Sånt funderar jag oxå över.
    Fast äter man inte helfabrikat så tror jag att man kan salta med gott samvete på maten

  2. Tror inte du behöver bekymra dig och leta fakta. Får du huvudvärk eller känner sug, ät litet salt. Kroppen berättar. Massor av vatten är onödigt för övrigt. Det räcker att släcka törsten. Drick långsamt. Bälga inte. Lycka till 🙂

    • Stort tack för goda råd. Det är nog mest den tydliga förändringen som jag undrar över, som jag inte såg någon orsak till. Kanske är det som du säger – bara att lyssna på kroppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.