Böcker ge olika intryck

I vintras, minns inte när, läste min ena bokcirkel ”Vi kom över havet” av Julie Otsuka och ”Kvinnor på ett tåg” av Anita Nair. Jag hade förstås åsikter om dem båda men nu när det gått en tid börjar mina tankar ändras.

I ”Vi kom över havet” är språket så säreget att det påverkar hela läsningen. Den är skriven i ”vi-form” vilket jag inte är van att läsa vid. Boken skildrar hur japanska kvinnor kom till USA på ett säreget sätt och det behandlades inte helt vänligt. Jag minns att jag inte tyckte om boken, för mig blev den för opersonligt. Och kanske är det just det som gör att jag inte längre minns särskilt mycket av boken. Jag har på senare tid insett att jag minns mer av känslan än rena sakuppgifter. I den här boken saknade jag känslan och kan inte längre relatera till handlingen.

Tvärtom är det med ”Kvinnor på ett tåg”. Jag älskade boken då och jag känner fortfarande värme när jag tänker på boken. Historien utspelar sig i en tågkupé där några kvinnor delar med sig av sina livsberättelser. Det är både tragiskt och roligt men framförallt väcker den tankar och kärlek. Boken innehåller dessutom ett av de bästa meningar jag någonsin läst: ”Min mamma säger att äta ägg utan salt är som att kyssa en man utan mustasch”. Jag älskar den meningen och skulle aldrig någonsin kunna komma på ett sådant ordspråk. Ett författarskap jag beundrar.

Böcker betyder mycket för mig. Att skriva är min passion och att läsa utvecklar mitt skrivande. Av det skälet är båda dessa böcker viktiga för mig. Jag kan lära av dem. Båda var värda att läsa. Båda rekommenderas varmt till andra att läsa.

P1010260(1)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.