Smärtsam Stockhlmspromenad

Det börjar bli allt mer smärtsamt att promenera genom Stockholm. Gatorna är sig lika men gatubilden förändras. I oroväckandet takt.

Tiggarna blir fler och fler, mer högljudda och mer närgångna. Vad jag uppfattar som hemlösa syns mer och mer. Jag ser dem sitta och sova i öppna, offentliga rum. Om morgnarna ser jag dem packa ihop sig, kommer fram från mörkret. På dagarna ser jag deras tillhörigheter vara magasinerade i portar och vrår. På kvällar är det som att vissa platser är som hotell. Under broar tycks det finnas samhällen, system med sovplatser och möjligen även någon form av hierarki. Jag ser fler och fler som inte har det bra, som inte mår bra, som behöver hjälp.

Utvecklingen går fort, oroväckande fort. Det är en stor förändring jämfört med senaste året, senaste månaden, senaste veckan.

Det är smärtsamt. Det smärtar mig att så många behöver hjälp men inte får det. Det smärtar mig att se att så många inte mår bra, inte har det bra. Det gör ont att se att så många är utanför det blomstrande samhälle som jag lever i, trots att de hör hemma här. Det gör ont att se att så många saknar ett rimligt sätt att leva. Hur kan vi stoppa denna utveckling? Vad kan jag göra? Som gör verklig skillnad?

Det här är en samhällsutveckling som jag inte önskar. Det är en utveckling som jag vill förändra, vrida utvecklingen. Jag vill göra skillnad. Verklig skillnad.

Vad ska jag göra?

3 tankar på “Smärtsam Stockhlmspromenad

  1. Ja du. Risken är att man blir avtrubbad. Bara i lilla Sundbybergs lilla centrum finns minst 5 tiggare och det är förutom Situation Sth-försäljarna (undrar om det har blivit sämre för dem nu förresten). Fattigdom har alltid funnits runtom i världen och i viss mån här hemma men nu blir den synlig för oss som är vana att ha det välstädat omkring oss och skicka pengar till Rädda barnen…
    Vad göra? Vet ej. Tala med polikerna. Rösta på politiker som aktiverar sig i frågan. Stolt betala skatt. Ge tiggarna om du kan. Sonen till goda vänner gick och köpte en hamburgare och gav.

    • Var i Sollentuna i dag och även där jag fler som tigger än tidigare. Du har helt rätt i att det gäller att engagera politiker. Att ge en slant, är ju bara en tillfällig lösning men det vänder inte utveckling, tror jag. Jag tror att det kommer att krävas mycket engagemang, förändringsvilja och beslutsamhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.