Smärta och träna sig frisk

I torsdags började jag dagen på bästa sätt med en frukostföreläsning. Det var Friskis&Svettis som arrangerade tillsammans med Röhnisch och temat var smärta. Tyvärr minns jag inte föredragshållarens namn, men som jag uppfattade det, så var kvinnan var sjukgymnast.

Vi fick höra om vikten av träning som förebyggande för skador och undvika att smärta uppstår. Men även hur viktigt träningen är när smärtan finns där. Man kan träna så att man kan undvika både medicinering och operationer, vilket kändes bra att höra. Dock behöver man ta reda på vilken typ av smärta man har, för att veta hur man ska träna rätt.

Det kändes även tryggt att höra att det inte är skadligt att det gör ont när man tränar, förutsatt att smärtan inte sitter kvar väldigt länge efter träningen. Det får kännas. Träningen ska kännas. Det är vanligare att bli skadad av att inte träna än att bli skadad av att träna.

Extra roligt var det att höra att stretch inte är så viktigt. Oftast är det inte hela kroppen som behöver stretchen, bara någon del. Dessutom sträcker man inte ut tillräckligt länge för att det ska bli någon effekt. Däremot kan det var både skönt och bra rörlighetsträningen, så visst gör övningarna nytta. Vi fick tipset att känna efter nästa gång vi stretchar, lyssna på kropp och höra vilka muskler som behöver extra stretch och sedan stå minst 30 sekunder i några utvalda övningar. Det sista tipset testade jag redan samma kväll efter Indoor Walking. Det fungerade inte alls. Jag hade ont överallt.

Jag lämnade Röhnisch med en välfyllt goodiebag och ny inspiration till träningen. Jag känner mig stärkt i att jag kan träna tryggt. Det känns toppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.