Vaxholm

Vaxholm är en central punkt i Stockholms skärgård, i alla fall om man inte har egen båt utan åker med skärgårdsfärjorna. Vaxholm vill gärna utnämna sig själv till skärgårdens huvudstad men det avstår jag från att ha en åsikt om. Jag bodde i Vaxholm några lyckliga år på 90-talet och numera göra jag gärna ett återbesök någon gång per år. Det betyder att jag tänker på det, men det är knappast en årligen återkommande ritual som blir verklighet.

I år har jag lyckats då jag tog en liten bilutflykt häromdagen. Jag hittade parkering, betalade för lång tid och började mitt strosande. Jag gick där jag brukar gå och fick den där varma känslan. Mycket är sig likt men en hel del är förändrat. Bland det som är förändrat finns flera pärlor, bland annat några bra och rustika butiker men där finns även nya inslag som jag känner mig främmande inför. Jag tror starkt på fri företagsamhet men ändå blir jag besviken när tex caféer och boklådor förändras och den mysiga känslan inte längre bibehålls. Självklart är jag kluven till detta. Allt kan inte vara pittoreskt men jag uppskattar verkligen när småstadskänslan, skärgårdskänslan, finns där.

Besöket gick snabbare än vad jag hade betalt parkering för. Det är inte mitt gamla Vaxholm som jag besökte och jag inser att jag inte kommer att flytta tillbaka, trots att jag trivdes väldigt bra där. Sådan kan utvecklingen vara. Och för att vara helt ärlig, så jag själv både utvecklats och förändrats betydligt mer än Vaxholm under denna tid.

4 tankar på “Vaxholm

  1. Vaxholm är verkligen fint, men kanske lite väl exploaterat sommartid. Det verkar mysigt att bo där! Glass i Vaxholm är årligt återkommande sommaraktivitet för oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.