Vegetarisk kost

När jag befinner mig på ett hälsohem som Masesgården är maten central. Det första man lägger får veta är att det enbart serveras vegetarisk mat, ingen dryck till maten, inget kaffe och ingen alkohol. Under veckan får man uppleva och det blir en speciell upplevelse.

Till frukost serveras olika grötar, som varieras varje dag. Imponerade att det finns mer en den gröt man är van vid. Det finns även mjölkprodukter som fil, havremjölk, yoghurt, allt i många varianter med eller utan laktos. Många olika sorters frukt och bär finns uppskurna att ha på filen eller gröten. Till det finns ett stort antal tillskott av fröer, nötter och mjöl med nyttighet utifrån våra olika behov. Teet tar man efter frukosten. Teer finns tillgängliga hela dagen och är örtteer. Även här är mångfalden stort. Det finns både rena torkade örter och färdigblandade teer i påsar.

Lunchen är en fröjd. Här finns en stor buffé av råkost, blandade sallader och varma vegetariska rätter. Variationen är mycket stor. Förutom att det är väldigt gott, är det inspirerande att se hur mycket god mat man kan göra med grönsaker.

På kvällen är det soppa och bröd som är bakat på resterna av den gröt som inte blev uppäten på morgonen. Till soppan finns även råkost. Att soppa kan vara så mättande och gott är svårt att tro innan man varit här.

Det som ändå är mest utmärkande är matens kvalitet. Det känns att det är mat som är odlad och transporterad med omsorg. Nyttigheterna sitter i, vilket känns i smaken och senare i kroppen.
För mig är vegetarisk mat en del av min kost. Däremot kommer det aldrig att bli den helt dominerande. Jag gillar variation och även om jag får uppleva att vegetarisk kost varieras, så vill jag inte avstå från annan mat. En lagom blandning är bäst för mig.

2 tankar på “Vegetarisk kost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.