Gyllene Draken

Gyllene Draken spelas på Fria teatern i Högdalen. Pjäsen är skriven av Roland Schimmelpfennig och regisseras av Thomas Müller. Såväl teatern, pjäsen och skådespelarna var okända för mig, och därmed blev det ett teatermöte helt fritt från förutfattade meningar och förväntningar. Med öppna ögon och ett öppet sinne tog jag emot vad ensemblen erbjöd.

På bottenvåningen av ett hus finns en asiatisk restaurang, vars fem kockar är basen i historien. Men flera av de boende i huset finns med i historien, lösa episoder som en efter får betydelse i helheten. Pjäsen är en skröna, en saga men som på flera plan väver in olika samhällsproblem som är både påtagliga och aktuell tex de papperslösas situation och trafficing. Samtidigt vävs personliga utmaningar in såsom åldrande och kärleksrelationer. Pjäsen är fysisk, stundtals grotesk, absurd och den känns ändå ut i bänkraderna. Ensemblen gestaltar mångfalden av scener och roller rakt och enkelt och det blir väldigt bra.

För mig blev det en givande teaterupplevelse. Uppsättningen bjöd på många finesser i enkelheten, framfördes på ett skickligt sätt och fick mig att vrida på mig där i stolen. Ett teatermöte som jag även lämnade med ett öppet sinne.

7 tankar på “Gyllene Draken

    • Rekommenderar varmt att man kan unna sig att se teater ibland. Men självklart är jag medveten om att jag har det bra som kan gå så pass ofta.

  1. Pingback: Vintersolstånd | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.