Lördagspromenad på Järvafältet

På helgerna kan jag unna mig längre promenader. Jag kan vandra fritt utan att behöva ta hänsyn till tid. Ingen stress, de här promenaderna är ren återhämtning. Det är fantastiskt skön. Lördagen var visserligen mulen, men det gör inte så mycket. Luften var frisk och jag fick tid att tänka.

Att ha gångavstånd till ett naturreservat är lyx. På tjugo minuter tar jag mig till en annan tillvara. Jag har tre passager, både fysiska och mentala, innan jag är där. Jag måste passera under en järnväg, under E4:an och under en kraftledning. Jag tänker alltid på dessa ”passager”. När jag klarat dessa är jag inne i naturreservatet. Naturen ändras direkt och med några få steg ändra även ljudbilden och dofterna blir något helt annat. Järvafältet hälsar mig välkommen.

Trots att det finns många olika vägar, stigar och markerade leder att välja på, använder jag bara en bråkdel av dem. Jag har hittat så många favoriter, som varierar med årstiderna. Men det är frihet att kunna välja. Den här gråa lördagen valde jag en slinga som är ca en mil. Det är mest grusvägar och skogsstigar och har den fördelen att jag kommet tillbaka till min startpunkt och stigen hem. Så här års är det vitt. Snön ligger stilla, är formad av naturen och är alldeles vit. Vägarna är plogade och stigarna är upptrampade. Fästet är hyfsat men man måste vara aktiv och parera för det ojämna underlaget. Även det ger bra träning.

Med rosiga kinder tar jag mig under kraftledningen, går tunneln under och E4:an och passerar igenom den sista tunneln under järnvägen. Jag är tillbaka i vardagen, det ljudliga bakgrundsbruset och den smutsiga snön. Hemma stoppar jag tiduret på 2 timmar och 33 minuter och känner mig nöjd. Det blev kaffe och semla som belöning. Det är också en del av den välbehövliga återhämtningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.